Transport towarów odbywa się każdego dnia na całym świecie. Kluczowe jest, że niektóre produkty muszą mieć zapewnione odpowiednie warunki, aby móc pokonać określone dystanse. Przewóz chłodniczy międzynarodowy posiada wiele warunków, o których należy pamiętać podczas jego realizacji.
Na czym polega przewóz chłodniczy międzynarodowy?
Podczas transportu chłodniczego najważniejszym aspektem jest temperatura. Przewożone towary muszą mieć zapewnioną niską temperaturę i odpowiednią wilgotność. Do przewożenia chłodniczego wykorzystywane są specjalne pojazdy, w których zachodzi możliwość samodzielnego regulowania i nieustannego kontrolowania zarówno wilgotności jak i temperatury.
Jak realizowany jest przewóz chłodniczy?
Do wykonywania transportów chłodniczych wykorzystuje się pojazdy określane jako chłodnie. Posiadają one infrastrukturę, która pozwala na zachowanie właściwych warunków. Są to pojazdy izotermiczne, pojazdy chłodnicze i lodownie.
Pojazdy izotermiczne nie posiadają własnego systemu chłodniczego, ich ściany są odpowiednio zaizolowane, co pozwala na utrzymanie niskiej temperatury przez całą podróż. Z kolei pojazdy chłodnicze mają nie tylko odpowiednio zaizolowane ściany i dach, ale wyposażone są w system, który umożliwia chłodzenie mechaniczne (za pomocą agregatu sprężynowego). Temperatura jest obniżana do określonego poziomu i utrzymywana przez wskazany czas. W przypadku lodowni występują izolowane ściany i dach, a system chłodzenia opiera się na lodzie, skroplonych gazach itp.
Pomiędzy pojazdami występują także różnice związane z zaaranżowaniem przestrzeni pojazdu. W niektórych przypadkach występuje możliwość podziału pojazdu na dwie komory, żeby uzyskać odmienne temperatury we wnętrzu. W konsekwencji podczas jednego transportu można przewozić towary posiadające rozbieżne wymagania.
Wymagania w międzynarodowym przewozie chłodniczym
Kwestie przewozu żywności regulowane są przez różne akty prawne. Łatwo psujące się produkty żywnościowe objęte są szczególnymi warunkami, aby po przewiezieniu do miejsca docelowego nadal posiadały swoje właściwości i pozostawały zdatne do spożycia. Pojazdy wykorzystywane w tym celu muszą posiadać pozytywną ocenę dokonaną przez Powiatowy Inspektorat Sanitarny. W przypadku, gdy przewożone jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego konieczne jest dokonanie rejestracji w Głównym Inspektoracie Weterynaryjnym. Dodatkowo żywność musi posiadać rejestrację przeprowadzoną przez powiatowego lekarza weterynarii. Ponadto pojazd musi spełniać warunki wynikające z umowy ATP.
W pojazd musi posiadać system monitorowania i zapisu temperatury. Po każdym transporcie musi być on skrupulatnie oczyszczony. Jest to element konieczny dla zachowania “łańcucha chłodniczego”. Kierowca musi posiadać aktualną książeczkę sanepidowską. Przewoźnik musi być także przygotowany na niespodziewane sytuacje, które wydłużą czas transportu. Wiele firm stosuje dodatkowy system monitoringu GPS, który umożliwia podłączenie do urządzeń pomiarowych, aby zdalnie śledzić warunki transportu.
Przewóz chłodniczy międzynarodowy – podsumowanie
Na przewoźniku spoczywa odpowiedzialność za powierzone mienie, dlatego musi dopilnować spełnienia wszystkich warunków wskazanych przez prawo międzynarodowe. Pojazdy muszą być sprawne, a ich systemy pomiarowe muszą działać bez jakiegokolwiek zarzutu. Jest to bardzo dochodowa branża, jednak ewentualne niedopatrzenie może bardzo dużo kosztować, w tym również utratę renomy na rynku.