Zawodu sommeliera jak na razie nie zalicza się w Polsce do szczególnie często spotykanych, ponieważ wykonuje go stosunkowo niewiele osób, a ponadto funkcjonuje on od niedługiego czasu. Profesja ta jest w zdecydowanie większym stopniu rozpowszechniona poza granicami naszego kraju, a co za tym idzie – przynosi tam większe korzyści finansowe, a także daje liczne szanse na zdobycie wyższych kwalifikacji i znacznie szersze perspektywy rozwoju. Można natomiast przypuszczać, że wraz z rozrastaniem się branży gastronomicznej i dzięki sporemu zainteresowaniu pojawiającemu się od niedawna wokół tego zawodu, wkrótce i u nas sytuacja się zmieni, a specjaliści z tej dziedziny staną się o wiele bardziej doceniani i pożądani na rynku pracy, niż miało to miejsce do tej pory.
Czym zajmuje się profesjonalny sommelier?
Ze względu na niewielką popularność tej funkcji na naszym rodzimym podwórku, wiele osób tak naprawdę do końca nie wie, na czym polega praca sommeliera. Co należy więc do jego obowiązków? Ogólnie rzecz biorąc, sommelier jest specjalistą w dziedzinie wina i wszystkiego, co z nim związane. Posiada on ogromną wprost wiedzę teoretyczną obejmującą szczegółowe informacje na temat gatunków i rodzajów tego eleganckiego trunku, a co za tym idzie – występujących między nimi różnic, nawet tych najbardziej subtelnych, a dla laika wprost niewyczuwalnych. Powinien on także doskonale orientować się na czym polegają prawidłowe techniki degustacji, jak również znać zasady dotyczące odpowiedniego sposobu serwowania poszczególnych odmian. Ponadto jednym z najważniejszych narzędzi pracy sommeliera są jego własne kubki smakowe. Umożliwiają mu one bardzo dokładne zgłębienie aromatów charakterystycznych dla rozmaitych typów win, dzięki czemu potrafi on umiejętnie łączyć pasujące do siebie smaki. Dodatkowym atutem u kandydata na zawodowego specjalistę jest nienaganna aparycja, kultura osobista oraz wykształcenie gastronomiczne.
Gdzie ekspert od wina może szukać pracy?
Najbardziej oczywistym miejscem pracy dla profesjonalnego sommeliera jest restauracja. Obecnie w Polsce (zwłaszcza w dużych miastach) obserwuje się bardzo widoczny trend – związany z pewnością ze stale rosnącą konkurencją – zgodnie z którym coraz więcej właścicieli prowadzących lokale gastronomiczne kładzie duży nacisk na wyrobienie sobie dobrej reputacji. Chcąc podnieść prestiż restauracji, zwiększyć dochody ze sprzedaży trunków oraz przyciągnąć nowych klientów, częściej niż w przeszłości decydują się oni na zatrudnienie wykwalifikowanego eksperta w dziedzinie wina. Osoba taka odpowiada zazwyczaj za ułożenie karty win, zarządza wszelkimi sprawami związanymi z posiadanym asortymentem, dopasowuje gatunki alkoholu do potraw, a także podaje wino gościom, zgodnie z obowiązującymi standardami i wedle zasad profesjonalnego serwisu. Człowiek wykonujący zawód sommeliera znajdzie zatrudnienie także w wysokiej klasy hotelach czy też na przykład winiarniach lub sklepach zajmujących się sprzedażą wyrobów alkoholowych.
Sommelier jest jednym z tych zawodów, które określane są jako przyszłościowe. Nie należy jednak zapominać, że aby zostać specjalistą, konieczne jest ciągłe doskonalenie nabytych dotychczas umiejętności. Najlepszym sposobem aby poszerzyć wiedzę z pomocą profesjonalistów jest kurs sommelierski, po ukończeniu którego można uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje.
źródło: msbis.com – szkolenia barmańskie